Raliurile de regularitate – Ghid de supraviețuire

Ești pasionat de motorsport, dar nu vrei să investești sume colosale? Îți plac mașinile clasice și vrei să stai în preajma lor? Atunci ai nimerit unde trebuie. În frazele de mai jos vei găsi un ghid de supraviețuire în cazul în care vrei să participi la un raliu de regularitate.

 Ce este un raliu de regularitate?

Evenimentele tip raliu de regularitate sunt competiții care se desfășoară în etape, pe baza timpilor și a vitezei medii impuse. Pe scurt, ca să nu te mai țin în suspans, nu beneficiezi de drumuri cu circulație închisă (există și excepții) și nu câștigă cel care ajunge primul la finiș, ci echipajul care adună cât mai puține puncte de penalizare. Dacă reușești să treci și peste partea această și să-ți iei gândul de la faptul că un raliu de regularitate nu presupune “cocoșarea” vehiculului ci rularea cât mai precisă într-o anumită limită de viteză, atunci e de bine.

Ce mașini pot participa în cadrul unui raliu de regularitate?

Conform regulamentului Concursurilor de regularitate pentru Vehicule Istorice (CRVI), în cadrul acestor competiții pot participa doar automobilele care poseda mențiunea “vehicul istoric” în CIV. Ce e ăla CIV n-o să-ți spun pentru că se presupune că ai deja permis de conducere.

Cum arată un echipaj în cadrul unui raliu de regularitate?

Simplu. Un echipaj este format din pilot și navigator. Totuși, spre deosebire de raliurile acelea pe care le vedeai tu la televizor când erai copil, în cadrul acestor competiții, în mașină pot urca și alte persoane (prieteni, iubiți/iubite, bunici, părinți șamd) în limita prevăzută de CIV (tot n-o să-ți spun ce e ăla CIV). De asemenea, în cadrul unui raliu de regularitate, pilotul și navigatorul pot schimba oricând rolurile.

Cornel_SHO_Sibiu_rally_Challenge_2016 (4)

Pilot sau navigator?

Îți place să dai din covrig și să primești aplauze? Atunci urcă pe locul pilotului! Îți place să stai în umbră, dar să controlezi totul? Atunci mergi și stai pe locul navigatorului!

În cadrul curselor de regularitate, pilotul nu are de îndeplinit prea multe taskuri. El trebuie să se supună indicațiilor navigatorului și să încerce să ruleze cu o viteză constantă, astfel încât să fie nevoie doar de mici ajustări pe parcursul probelor.

În schimb, navigatorul are de dus la bun sfârșit destul de multe lucruri. Trebuie să ridice documentele oferite de organizatori, să calculeze și să noteze timpul necesar parcurgerii probelor speciale, să navigheze conform roadbook (îți spun mai târziu ce e ăla roadbook), să aibă grijă ca de ochii din cap de carnetul de control (așa cum mi-a recomandat un profesionist, să nu pleci nici la toaletă fără carnetul de control), să tempereze pilotul atunci când acesta calcă prea tare pedala de accelerație, să cronometreze probele speciale astfel încât să ajungă fără puncte de penalizare la final, să…și să tot să.

Acum că am detaliat puțin lucrurile, tu pe ce scaun vrei să te așezi?

 Ce este acela un roadbook?

Roadbook-ul este un document în care găsești trecute toate informațiile cu privire la traseul pe care trebuie să îl urmezi. Aici găsești distanțele pe care le vei parcurge, începutul și sfârșitul probelor speciale, zonele de control orar și alte informații esențiale pentru ca tu (echipaj) să ajungi cu bine la final.

13925082_1365549013473934_2630785942800984707_n

Dacă ți-am trezit interesul, poți afla mai multe detalii despre raliurile de regularitate în Regulamentul Concursurilor de regularitate pentru Vehicule Istorice (apasă-l și descarcă).

De ce am nevoie pentru a participa într-un raliu de regularitate?

Pentru început ai nevoie de o mașină care să corespundă regulilor impuse. În al doilea rând ai nevoie de un pilot/navigator (depinde ce rol vrei să îți asumi). În al treilea rând ai nevoie de un calculator sau de o aplicație (aici te-am nimerit, nu-i așa) care să poată calcula timpul în funcție de distanța parcursă și de viteza medie indicată. Și nu în ultimul rând ai nevoie de multă, multă pasiune.

Semnat: un novice în ale raliurilor de regularitate.

Foto | Dragoș Savu | Dan Străuți

2 Comments

  1. Pingback: Calendarul Campionatului de Raliuri de Regularitate pentru Vehicule Istorice 2017 – 9 etape și constituirea clasei Dacia Classic | Sho

  2. Pingback: Cornel Socariciu si Moby Dick vad Romania in fiecare weekend | I have a map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.